Close
Str. Th. Buzoiu, nr. 15, ap. 4, sector 2, București
contact@tummoreiki.ro
Durerea te ţine treaz până târziu noaptea? Încercearcă Shiatsu

Durerea te ţine treaz până târziu noaptea? Încercearcă Shiatsu

A dormi liniştit noaptea poate părea un vis imposibil de atins pentru cei cu durere cronică. Mai mult decât atât, situaţia tinde să se agraveze în timp, rezultând într-un circuit de durere fără sfârşit și insomnie. Durerea cauzează privarea de somn, care, la rândul ei slăbeşte mecanismele naturale de control a durerii – ceea ce duce la mai multă durere şi mai multă insomnie.

Din moment ce utilizarea medicamentelor nu este recomandată pe termen lung, cercetătorii de la Universitatea din Alberta au explorat terapii alternative pentru a ajuta persoanele cu dureri cronice să se relaxeze și să obţină un somn mai bun. Descoperirile lor au arătat că tehnicile shiatsu auto-administrate – o formă japoneză de masaj similară cu presopunctura care poate ajuta oamenii cu dureri să adormă mai repede şi să doarmă o perioada mai lungă de timp.

Shiatsu este o tehnică de masaj de relaxare, de mai bine de un secol, în care practicantul stimulează punctele de presopunctură ale pacientului pentru a calma durerea şi stresul. Se crede despre această tehnică că funcţionează pentru a echilibra şi pentru a elibera fluxul de chi, sau „forţa de viaţă”, energia organismului. În timpul shiatsu auto-administrat tot ce trebuie să faceţi este să efectuaţi tehnicile pe propria persoană.

Pentru acest studiu, nouă persoane care suferă de durere cronică au fost instruite în tehnici de mână shiatsu pentru a le efectua chiar înainte de culcare. La follow-up-ul de două şi opt săptămâni, participanţii au raportat că au adormit mult mai repede şi au dormit mai mult, de asemenea. De fapt, mulţi participanţi au spus că le-a fost greu să nu adoarmă în timpul shiatsu şi de obicei au adormit înainte să îşi fi terminat tratamentul.

Cercetătorii au observat că atenţia mentală puternică necesară pentru Shiatsu poate fi suficientă de una singură pentru a ajuta oamenii să adoarmă mai repede – pur şi simplu nu există nici un spaţiu mental lăsat liber pentru gânduri negative (de multe ori, acestea reprezintă o parte din insomnie).

„Una din barierele în încercarea de a adormi pentru persoanele care suferă de dureri este că aceştia îşi fac griji cu privire la ceea ce se va întâmpla şi în timp ce se gândesc la toate aceste lucruri negative, le este ocupată atenţia”, explică Bogdan Begligiu, terapeut la cabinetul Tummo Reiki.

Din cauza eşantionului mic al studiului, cercetătorii nu sunt capabili să tragă concluzii exacte încă, dar rezultatele sunt foarte promiţătoare şi au pus bazele următoarelelor cercetări.

„Pentru pacienţii care suferă de dureri cronice de spate şi alte tulburări musculo-scheletice, singurul lucru care contează este să găsească ceva care să îşi facă efectul”, adaugă Bogdan.

Privarea de somn nu slăbeşte doar pragul de durere al unei persoane, dar îi afectează de asemenea şi sănătatea. Oamenii privaţi de somn sunt predispuși la obezitate, diabet, boli cardiovasculare şi chiar la accidente în trafic.

Ședințele de Shiatshu au prețul de 120 lei la Tummo Reiki Holistic Center. Pachetul de 10 ședințe are prețul promoțional de 1000 lei. Programează acum o ședință.